|
Dépôt Institutionnel de l'Université Ferhat ABBAS - Sétif 1 >
Faculté des Sciences Economiques, Commerciales et des Sciences de Gestion >
كلية الحقوق والعلوم السياسية >
Mémoires de master >
Veuillez utiliser cette adresse pour citer ce document :
http://dspace.univ-setif.dz:8888/jspui/handle/123456789/6256
|
| Titre: | اثر البيئة المادية للمطاعم على تعزيز تجربة الزبون |
| Autre(s) titre(s): | دراسة عينة من زبائن مطعم الفخامة, مطعم هشام كوك غريل هاوس, مطعم لونتراكت بالجزائر العاصمة- |
| Auteur(s): | عظيمي, يونس |
| Mots-clés: | البيئة المادية، تجربة الزبون، المطاعم. Physical Environment, Customer Experience, Restaurants. |
| Date de publication: | 2-nov-2025 |
| Collection/Numéro: | مذكرات ماستر كلية العلوم الاقتصادية; |
| Résumé: | تهدف هذه الدراسة إلى تحليل أثر البيئة المادية في المطاعم الجزائرية على تجربة الزبون، من خلال دراسة ميدانية في ثلاث مطاعم مختلفة: مطعم الفخامة، مطعم هشام كوك grill house ، ومطعم لونتراكت بالجزائر العاصمة. اعتمدت الدراسة على الأبعاد المادية الداخلية والخارجية والعوامل الملموسة، في حين تم قياس تجربة الزبون ضمنيا من خلال تفاعله مع الموظفين، تفاعله مع الزبائن الآخرين، والخدمات الغذائية المقدمة. تم توزيع استبيان على عينة متكونة من 331 زبون، وتم تحليل البيانات باستخدام برنامج SPSS.22 أظهرت النتائج وجود أثر ذي دلالة إحصائية لبعض مكونات البيئة المادية – لا سيما المظهر الخارجي وراحة المكان وجودة الأثاث – على تجربة الزبون. كما تبين عدم وجود فروق معنوية ذات دلالة إحصائية في تقييم الزبائن للبيئة المادية أو لتجربتهم داخل المطاعم حسب المتغيرات الديموغرافية. في ختام الدراسة، تم تقديم مجموعة من التوصيات العملية لتحسين البيئة المادية بما يساهم في رفع جودة تجربة الزبائن داخل المطاعم الجزائرية.This study aims to analyze the impact of the physical environment in Algerian restaurants on the customer experience, through a field study conducted in three different restaurants: ElFakhama Restaurant, Hicham Cook Grill House, and L’entracte Restaurant in Algiers. The study focused on internal and external physical dimensions, as well as other tangible factors. The customer experience was measured through interaction with staff, interaction with other customers, and the quality of food services. A questionnaire was distributed to a sample of 331 customers, and the data were analyzed using SPSS.22 software. The results revealed a statistically significant impact of certain components of the physical environment—particularly exterior appearance, comfort of the space, and quality of furniture— on the customer experience. Moreover, the study found no statistically significant differences in customers' evaluations of the physical environment or their overall experience based on demographic variables. The study concludes with a set of practical recommendations to improve the physical environment in order to enhance the quality of customer experience in Algerian restaurants. |
| URI/URL: | http://dspace.univ-setif.dz:8888/jspui/handle/123456789/6256 |
| ISSN: | TH/M5497 |
| Collection(s) : | Mémoires de master
|
Fichier(s) constituant ce document :
|
Tous les documents dans DSpace sont protégés par copyright, avec tous droits réservés.
|