|
Dépôt Institutionnel de l'Université Ferhat ABBAS - Sétif 1 >
Faculté des Sciences de la Nature et de la Vie >
Département de Biochimie >
Mémoires de master >
Veuillez utiliser cette adresse pour citer ce document :
http://dspace.univ-setif.dz:8888/jspui/handle/123456789/6207
|
| Titre: | Phenolic Content and Antioxidant Activity of Scrophularia scorodonia Ethanolic Extract |
| Auteur(s): | KOURICHE, Hala BOUMISSA, Hadjer BOUDOUKHA, Chahra Supervisor |
| Mots-clés: | Scrophularia scorodonia antioxidant activity |
| Date de publication: | 2025 |
| Editeur: | Faculty of Natural and Life Sciences. Setif 1 university – Ferhat ABBAS |
| Résumé: | Scrophularia scorodonia, a herbaceous species belonging to the Scrophulariaceae family, has been traditionally used in folk medicine and is known for its rich phytochemical composition. The present study aimed to investigate the antioxidant properties of S. scorodonia plant, focusing on the extraction and quantification of its phenolic and flavonoid compounds, as well as evaluating its antioxidant activity using in vitro assays. A hydroalcoholic extract (70% ethanol) was obtained by maceration of the aerial parts of the plant, and phytochemical screening was performed to identify major classes of secondary metabolites. Total phenolic content (TPC) and total flavonoid content (TFC) were determined using the Folin–Ciocalteu and aluminum chloride colorimetric methods, respectively. Antioxidant activity was assessed through three complementary assays: DPPH radical scavenging, ferric reducing antioxidant power (FRAP), and total antioxidant capacity (TAC). The extraction yield was 12.44%. Phytochemical screening revealed the presence of polyphenols, flavonoids, and quinones. The TPC was found to be 60 ± 0.12 mg GAE/g extract, while TFC was 26 ± 0.054 µg QE/mg extract. The DPPH assay showed a dose-dependent radical scavenging activity with an IC₅₀ of 56.21 µg/mL, compared to 6.97 µg/mL for BHA. The FRAP assay indicated a maximum reducing power of 13.36 µg QE/mL with an EC₅₀ value of 296.38 ± 47.55 μg/mL, and the TAC assay demonstrated 44.73% and 37.65% of the antioxidant capacity of ascorbic acid and quercetin, respectively. These results highlight the significant antioxidant potential of S. scorodonia, supporting its traditional use and encouraging future investigations. =============================================================================================================================Scrophularia scorodoniaهو نوع عشبي ينتمي إلى فصيلة الخَنازيريّات (Scrophulariaceae)، ويُستخدم تقليديًا في الطّبّ الشّعبي ويُعرف بتركيبته الكيميائيّة النّباتيّة الغنيّة. تهدف هذه الدراسة إلى التّحقّق من الخصائص المضادّة للأكسدة لنبات S. scorodonia، من خلال التّركيز على استخلاص وتحديد كميّة المركّبات الفينوليّة والفلافونويديّة فيه، بالإضافة إلى تقييم نشاطه المضادّ للأكسدة باستخدام تحليلات مخبريّة .(in vitro) تمّ الحصول على مستخلص مائي كحولي (70٪ إيثانول) عن طريق نقع الأجزاء الهوائيّة للنّبتة، كما أُجري تحليل كيميائي نباتي للكشف عن أهمّ أصناف مواد الأيض الثّانوية. تمّ تحديد المحتوى الكلّي للفينولات (TPC) والمحتوى الكلّي للفلافونويدات (TFC) باستخدام طريقتي فولين-سيوكالتيه وطريقة كلوريد الألمنيوم اللّونية، على التّوالي. وقد تمّ تقييم النّشاط المضادّ للأكسدة من خلال ثلاث اختبارات متكاملة: اختبار تثبيط جذر DPPH، واختبار القدرة المختزلة للحديد (FRAP)، واختبار السّعة الكلّيّة المضادّة للأكسدة (TAC). بلغ مردود الاستخلاص 12.44٪، وكشف التّحليل الكيميائي النّباتي عن وجود البوليفينولات، والفلافونويدات، والكينونات. وُجد أنّ المحتوى الكلّي للفينولات يبلغ 60 ± 0.12 ملغ مكافئ حمض غاليك/غ من المستخلص، في حين أنّ المحتوى الكلّي للفلافونويدات بلغ 26 ± 0.054 ميكروغرام مكافئ كيرسيتين/ملغ من المستخلص. أظهر اختبار DPPH نشاطًا مانعًا للجذور الحرّة يعتمد على التّركيز، بقيمة IC₅₀ = 56.21 ميكروغرام/مل، مقارنة بـ 6.97 ميكروغرام/مل لمركّب BHA المرجعي. أمّا اختبار FRAP فقد أظهر قدرة اختزالية قصوى بلغت 13.36 ميكروغرام مكافئ كيرسيتين/مل مع قيمة EC₅₀ قدرها 296.38 ± 47.55 ميكروغرام/مل، بينما أظهر اختبار TAC أنّ القدرة الكلّيّة للمستخلص على مقاومة الأكسدة تعادل 44.73٪ و37.65٪ من قدرة حمض الأسكوربيك والكيرسيتين، على التّوالي. تُبرز هذه النّتائج القدرة المضادّة للأكسدة المهمّة لنبتة S. scorodonia، ممّا يدعم استخدامها التّقليدي ويشجّع على إجراء مزيد من الدّراسات المستقبليّة. |
| URI/URL: | http://dspace.univ-setif.dz:8888/jspui/handle/123456789/6207 |
| ISSN: | MS/2279-BAPP/CD265 |
| Collection(s) : | Mémoires de master
|
Fichier(s) constituant ce document :
|
Tous les documents dans DSpace sont protégés par copyright, avec tous droits réservés.
|